GLUVA ŽABA & ART OF TRAVELING - Green Passenger
putovanja, ciljevi,
52
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-52,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,hide_inital_sticky,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive,mob-menu-slideout-over

GLUVA ŽABA & ART OF TRAVELING

 

 

Bilа jednom jednа grupа žаbа. Okupile su se dа bi se tаkmičile u penjаnju do vrha jednog tornjа. Niko iz žabeće publike nije verovаo dа se ijednа žаbа može popeti nа vrh, jer to nikada pre nisu videli. “Džaba se trudite, nikаdа to nećete uspeti!” Žаbe su sve više odustаjаle, а publikа je bilа sve glаsnijа: “Nemoguće je popeti se nа vrh!”

 

Ipаk ostаlo je pаr nаjupornijih. Dok su žabe padale jedna za drugom, jedna je sigurno grаbilа kа vrhu. “Odustаni. Budi realna. Štа si umislilа?! ” No žаbа se i dаlje penjаlа dok se nije i skroz  popela.

 

Nemoguće je postаlo moguće. Svi su hteli dа upoznaju tu žabu da čuju kаko joj je to uspelo. Niko nije mogаo dа veruje.

 

ŽABA JE BILA GLUVA.

 

Kad porastem letecu avionima po celom svetu – rekla je jedna petogodišnjakinja pre 30 godina kada je to bilo „realna“ želja kao i danas  da će za par godina leteti sa Elanom Musk-om do Marsa (mada očigledno ne mislim da je to nerealno :). Ta devojčica je bila gluva za tuđa uverenja, tuđe (ne)ambicije, celu priču o realnim snovima (ako su realni to onda i nisu neki snovi :), mogućim i nemogućim predpostavkama…Nije znala ko i šta želi da bude, ali je bila sigurna u to da želi da upozna svet. Svet kroz život i ljude koji u njemu žive.

 

Ta mala gluva žabica sam bila ja. I prvi put sam letela avionom već sa 6 godina. Ta želja, upakovana u nesvestan cilj nikada me nije napuštala. Ona se saživela samnom i postala neraskidivi deo mog bića. Iako mi sada avion nije primarno prevozno sredstvo više, zbog ekoloških razloga, tumaranje svetom je poprimilo razne oblike i dalje živi. I dugo će verujem…jer što više putujem, više mi se jača osećaj da još ništa ne znam.

 

Art of traveling

 

Kroz ostvarenje svoje želje  naučila sam da moj cilj nije destinacija vec neprestano učenje o sebi i drugima. Škola koja te ne uči,  već motiviše da se menjaš. Učeći o drugima, mi učimo o sebi i to je ono što podstiče naš lični razvoj.

 

Putovanjem se razvijamo, učimo o drugima pomeramo svoje granice, shvatamo šta je kulturno nasleđe ostavilo u nama, čuvamo ono što je dobro a menjamo ono sto nam smeta.

 

Dakle putovanja nisu za mene samo puko obilaženje destinacija.  Putovanje je šoljica čaja sa neznancem. Hrabri ulazak u novi svet sa poštovanjem i otvorenim umom za nova shvatanja. Sa poštovanjem prema prirodi i ljudima drugačijim od nas. Bez egoističnog osećaja da je neko superioran, ni manje ili više vredan. Svi smo mi negde isti i delimo isti dom – kao spoznaja, nagrada je najlepša.

 

O tome želim da vam pišem. O izvanrednim ljudima i inspirirativnim pričama. Šta sam naučila o sebi i drugima. Sve ostalo se lako nađe.

 

Ostvarenje vašeg sna nije luksuz za bogate, vec nagrada za hrabre (i gluve).

 

Sanjajte velike snove.

 

Beograd, Oct 20, 2017, 15:14